Τάσος Τσατάλης

Η ΑΕΚ «μέταλλο», «τρέλα», πάθος, ποιότητα, αλλά την πρόκριση στην έδρα της παίζει τώρα η Αούστρια

Ο Τάσος Τσατάλης προσπαθεί στο sportfm.gr, να βάλει στην άκρη τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσε και η χθεσινή βραδιά και να αποτυπώσει την δυσκολία της κατάστασης που δημιουργείται για την ΑΕΚ.

***Αν κι εύκολο δεν είναι, τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα που προκάλεσε και αυτή η ματσάρα στο ΟΑΚΑ, τον ενθουσιασμό που σου προκαλεί μια ομάδα που αρνείται να λυγίσει ό,τι και να γίνει, πρέπει να τα παραμερίσουμε και να δούμε την αλήθεια.

***Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση χθες κι έχει πρόβλημα. Δεν είναι πλέον φαβορί για την πρόκριση.

***Μπορεί να παίζει για δύο αποτελέσματα στην Αυστρία, αλλά το κρίσιμο ματς είναι στην έδρα του αντιπάλου.

***Η επιτυχία είναι για την Αούστρια. Που έχει φάει 16 γκολ σε πέντε ματς, δηλαδή κατά τι περισσότερα από τρία σε κάθε παιχνίδι και πάλι έχει την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση με μια νίκη στην έδρα της την τελευταία αγωνιστική.

***Που έχει δεχτεί δέκα γκολ από την Μίλαν, ενώ η ΑΕΚ κανένα και πάλι μπορεί να προκριθεί, αν νικήσει την Ένωση στην έδρα της.

***Η αποτυχία είναι της ΑΕΚ. Που κατάφερε με τη νίκη στην Ριέκα να βάλει γερές βάσεις πρόκρισης, πήρε δυο βαθμούς από την Μίλαν ενώ Αούστρια και Ριέκα δεν έχουν πάρει κανέναν και πάει να παίξει στην Βιέννη την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική.

***Αυτή είναι η αλήθεια.

***Μετά από όλα αυτά, το ότι η ομάδα του Γερμανού Φινκ είναι μέσα στην πρόκριση και μάλιστα θα την διεκδικήσει σαν γηπεδούχος, είναι τεράστιο επίτευγμα. Έχει ένα σχεδόν ανέλπιστο πλεονέκτημα.

***Θα μπορούσαν φυσικά τα πράγματα να είναι χειρότερα. Να μην είχε γυρίσει το χθεσινό ματς η ΑΕΚ και να ήταν και η Ριέκα στο παιχνίδι της πρόκρισης την τελευταία αγωνιστική. Αλλά όχι πως τώρα είναι καλά.

***Το αν έχει δείξει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις αναμετρήσεις ως τώρα με τους Αυστριακούς και τους Κροάτες, πως όταν παίζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της είναι πολύ καλύτερη, λίγη σημασία έχει.

***Γιατί την ίδια στιγμή, έχει δείξει πως όταν δεν παίζει σύμφωνα με τις δυνατότητες της και υπάρχουν και λάθος τακτικές επιλογές, τότε μπορούν μέσα στην Αθήνα, η μεν Αούστρια να της γυρίσει ματς από 1-0 μέσα στην Αθήνα, η δε Ριέκα να την έχει λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου στο 0-2 και να μπορούσε να την έχει και στο 0-4.

***Άρα το ερώτημα για την Βιέννη είναι αν θα εμφανιστεί η ΑΕΚ που στα αντίστοιχα δεύτερα ημίχρονα με Αούστρια και Ριέκα, μπορούσε να τους βάλει τρία ή τέσσερα γκολ μέσα σε είκοσι λεπτά ή αυτή που σε άλλα διαστήματα με τους ίδιους αντιπάλους, είχε χάσει τ΄ αυγά και τα πασχάλια.

***Μια ακόμη σημαντική επισήμανση.

***Το χθεσινό ματς δεν το γύρισε μόνο το πάθος, το «μέταλλο» και η ποιότητα που έβγαλε η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο.

***Το γύρισε και η διόρθωση κάποιων πολύ σημαντικών λαθών από τον πάγκο.

· Το γύρισε η είσοδος του Λιβάγια και η επιστροφή του Λόπες στην θέση του, σαν αριστερό μπακ, μετά από ένα περίεργο πείραμα με την μεταφορά του σε θέση εξτρέμ, τόσο στην Λεωφόρο, όσο και μέχρι το 30’ με την Ριέκα.

***Το γύρισε και το γεγονός πως στο δεύτερο ημίχρονο ο Τσιγκρίνσκι βρήκε τα πατήματα του κι έδωσε μια αίσθηση σταθερότητας στην άμυνα που έλειψε στο πρώτο ημίχρονο και ίσως ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας για την εικόνα αποσύνθεσης. Μαζί με το απίθανο μπέρδεμα από την αριστερή πλευρά, ανάμεσα σε Μπακάκη και Λόπες.

***Αλλά κι αυτό ακόμη έδειξε πως το χθεσινό ματς δεν ήταν το ενδεδειγμένο για να πάρει χρόνο να βρει τα πατήματα του, ο αναμφισβήτητα πολύτιμος Ουκρανός στόπερ.

***Βεβαίως, σύμφωνα με όσα είπε ο Χιμένεθ για τον Τσόσιτς, η συμμετοχή του «Τσίγκρι» πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν αναγκαστική.

***Κι επειδή δεν είναι δυνατό να φτάσεις στο σημείο να λέει κάτι συγκεκριμένο σαν εξήγηση ο προπονητής και να το αμφισβητείς, πρέπει να μείνουμε σε αυτό που είπε.

***Ήταν το μόνο σημείο που στάθηκε ξεκάθαρος. Άσχετα τι μπορεί να πιστεύω εγώ προσωπικά και το έχω καταγράψει. Σημασία έχει τι λέει δημόσια ο προπονητής κι εκεί πρέπει να σταθούμε.

***Ο Μανόλο δεν μας βοηθάει γενικά στις συνεντεύξεις Τύπου μετά από ματς που δεν έχει έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να γίνουμε σοφότεροι σε σχέση με κάποιες επιλογές του, οπότε η συζήτηση για τις άλλες, εκτός του Τσόσιτς, βάσει των απαντήσεων που έδωσε ή δεν έδωσε εκεί, είναι άτοπη.

***Υπάρχουν βέβαια και τα καλά νέα.

***Η εμφάνιση του Μπακασέτα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο τρόπος που στάθηκε στο γήπεδο στην πρώτη του συμμετοχή ο Κονέ. Η διάθεση και η ποιότητα που έβγαλε ο Πατίτο στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε.

***Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά.

***Ανησυχητικό είναι να βλέπεις τον Σιμόες να φτάνει στο σημείο να είναι έτοιμος να καταρρεύσει στο γήπεδο από το τρέξιμο και τα χτυπήματα των αντιπάλων.

***Παρόλα αυτά να είναι στους κορυφαίους και να σκέφτεσαι τι θα γίνει αν – χτύπα ξύλο- συμβεί κάτι με αυτόν.

***Είναι αυτό που είπα και χθες, για την για μένα νούμερο ένα μεταγραφή που χρειάζεται η ΑΕΚ.

***Αυτή της κάλυψης του κενού του Γιόχανσον με ένα ακόμη καθαρό αμυντικό χαφ, για κάλυψη του Πορτογάλου. Ή για πλαισίωση του, όποτε τακτικά κρίνεται χρήσιμο.

***Τώρα ξεκινάει μια άλλη δύσκολη διαδικασία. Αυτή των αγώνων στο πρωτάθλημα, που η νίκη είναι υποχρέωση, απέναντι σε αντιπάλους που θα κατέβουν για να μη σε αφήσουν να παίξεις.

***Εγώ θα πω πως και η Ριέκα έπαιξε πολύ κλειστά από το ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος, αλλά η ΑΕΚ την διέλυσε κι έπαιξε και πολύ καλό ποδόσφαιρο. Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγο να μη γίνει αυτό και απέναντι στον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, την Κέρκυρα, τον Απόλλωνα.

***Παράλληλα πιθανότατα όλα αυτά θα γίνουν με τον Χιμένεθ απόντα για κάποιο διάστημα που δεν ξέρουμε ακόμη από τον πάγκο.

***Αν και σε παιχνίδια του τύπου που έχει μπροστά της η ΑΕΚ, έχει αποδειχθεί πως η νευρικότητα που μεταδίδει δεν βοηθάει, αντίθετα με τα πιο δύσκολα ματς που για μένα λειτουργεί θετικά, είναι αστείο και να το συζητάμε.

***Να μην υπάρχει προπονητής στον πάγκο είναι μεγάλο πλήγμα. Και μάλιστα προπονητής με τόσο έντονη προσωπικότητα σαν τον Χιμένεθ, που με τα υπέρ και τα κατά του, το κενό που θα αφήνει θα… κάνει μπαμ.

***Και το είπαμε ξανά πρόσφατα…

***Είτε συμφωνούμε με όλες τις επιλογές του είτε όχι, είτε μας χαλάνε κάποιες εμμονές του είτε όχι, είτε λειτουργεί με την συμπεριφορά του θετικά για την ομάδα κάποιες φορές και κάποιες άλλες όχι, είναι αναπόσπαστο και εξόχως σημαντικό κομμάτι του όλου «πακέτου».

***Η φετινή ΑΕΚ, έχει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του, ακόμη και σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο.

***Η απουσία του από τον πάγκο, θα είναι μια δοκιμασία. Ακόμη μία, αυτή την σεζόν που η ΑΕΚ πρωταγωνιστεί ως τώρα σε όλα τα μέτωπα και παράλληλα κάθε ματς, είναι μια περιπέτεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x